Задушевно за гулаша

ънкости за приготвяне на интернационалното ястие

Снимка: pinterest.com

Унгарски, словашки, австрийски, немски, руски, и не на последно място – български, френски и испански вариации на темата гулаш винаги стоплят душата. Това задуше(в)но и питателно ястие внася много топлина и уют всяка есен във всяка кухня, а днес – и в нашата! Но знаете ли всички тънкости на неговото приготвяне, например тази, че се прави задължително с 3 вида месо, а зеленчуците трябва да са много ситно нарязани, или, най-добре – настъргани?!

Необходими продукти за 4 порции: 250 г свинско, 250 г телешко месо с кокал, 250 г месо от дивеч или заешко, но не и пиле, 3 глави лук, 6-7 моркова, 1 голяма глава целина, 3 червени чушки, 3 домата, 1-2 люти чушки, ½ л телешки бульон, черен пипер и бахар на зърна, 2 дафинови листа, сол, 2-3 с.л. зехтин, 50 г червено вино, червен пипер и 1-2 с.л. брашно по желание, 400 г ориз за гарнитурата.

Приготвяне: Най-сложно е да се уцели гъстотата на ястието – не трябва да е прекалено водно, не трябва да бъде и много гъсто. Но ще се справите! Първо сварете телешкото месо с кокал в 1 л вода, в която сте пуснали зрънцата черен пипер, бахар и дафинов лист, за да получите бульон. Когато то поомекне, отделете си нужното количество бульон и добавете месото от дивеч и свинското. Всички видове месо след сваряването нарежете на средно големи кубчета. Задушете в мазнината нарязаните на много ситно или настъргани зеленчуци, цели могат да останат само лютите чушки. Когато зеленчуците се сварят добре, добавете месото и продължете задушаването, докато всички продукти омекнат, но внимавайте да не се разварят или разкашкат. Ако трябва, размийте малко червен пипер и брашно с хладка вода и добавете към края на варенето, за да се сгъсти гулашът. 5 минути преди да изключите, добавете червено вино. Отделно сварете ориз за гарнитурата и поднесете заедно с чаша сухо червено вино.

Слава Зарева

Сподели статията
Коментирай

Моля, въведете вашето име

Вашето име е задължително

Моля, въведете валиден email адрес

Email адресът е задължителен

Моля, въведете вашия коментар

Намерете ни

MISSIS.BG – Мислим като вас! © 2014 Всички права запазени - Забранено е използването на части от съдържанието на този сайт без разрешение.

Публикуваните статии и изображения попадат под закрилата на „Закона за авторското право и сродните им права“.

За контакти: magazine@missis.bg

Уеб дизайн от RIZN