10 Интересни факти за часовниците

2019-01-08 10:54:04, публикувано от Камелия Петкова в / Мода / Стил
 По пътя на своето развитие, човечеството е измислило и изобретило изключителни творения, чрез които да си улесни своето битуване на планетата Земя. Днес ще се запознаем с поредица интересни факти за  едно от най-старите човешки изобретения – часовника.
 
  1. Всеки часовник прави средно 18 000 удара в час. Всеки часовник изпада в покой по  432 000 пъти на ден или 157,680,000 пъти годишно.
  2. Часовниците са важна част от мъжката мода от началото на 17-ти век. Въпреки че често са падали под ударите на изменението на  модните вкусове, те  са съумели да запазят силна символика за класа, стил и положение в обществото.
  3. Крал Чарлз II е от династията Стюарт,  живял между 1630 – 1685 г. и управлявал Англия и Ирландия. Друг малко известен факт за него, е че   популяризира носенето на джобни часовници и  тенденцията се е просмукала и развила и до наши дни.
  4. Първият часовник, който се произвежда с алармена функция е създаден  през 20 век. Швейцарската компания за часовници на име Eterna е първата, който включва алармена функция през 1908 г., но едва през 1914 г. те започват да разпространяват в по-широки мащаби своето изобретение.
  5. Сър Едмънд Пърсивал Хилъри, живял между 1919 – 2008 г., е новозеландски алпинист и един от първите изследователи на Антарктида. Зад гърба си той оставя 10 изкачени осем хилядника, като  се превръща и в първия човек, който достигна до Еверест през 1953 г. Малко известен факт, е че той изкачва върха с часовник “Rolex Explorer”, който издържа на температури между -45 ° C и + 80 ° C.
  6. Ако джобният часовник се движеше по земята, чрез своето измерване на времето, той би изминавал по над 5500 километра дневно, или би обиколил земята за 7 години.
  7. Един от първите ръчни часовници е изобретен от Луи Картие за пилоти на дирижабли в началото на 20 век. То е продиктувано от нуждата на пилотите да държат ръцете си на кормилната уредба, без да имат възможност да извадят от джоба си часовник, с който да измерят колко останало гориво имат в дирижабъла.
  8. Първите часовници е трябвало да се отварят често, за да се навиват и поддържат от часовникарите. Поради тази причина дизайнерите обръщаха голямо внимание на естетиката на вътрешната им част, чрез гравюри, декорации на звезди, рози, лалета и т.н.
  9. През 1962 г. Rolex създава първия водоустойчив часовник – Oyster. За да докаже качеството на своето нововъведение в индустрията, той предизвикал Mercedes Gleitze да го носи по време на неговия опит за преплуване на Ламанша. След една година те бяха заедно на първа страница на Daily  Mail .
  10. Швейцария произвежда около 30 милиона часовници годишно, или 2,5% от световното производство. Картинката за пазарното разпределение се променя когато говорим за часовници струващи над 1500 лева, там Швейцария доминира чувствително с над 95 % пазарен дял.
Луксозните часовници произведени в Швейцария са популярни и сред фалшификаторите. Според федерацията на Швейцарските часовници, всяка година се произвеждат над 35 милиона фалшиви копия, с 5 милиона повече от произведените оригинални, които генерират оборот над 1 млрд. лева.
 
 
 

 

 
 
Сподели
Етикети: Мода / Стил /
Коментирай
Покажи коментарите