11 любопитни факта за парфюмите

2014-06-04 10:56:11, публикувано от Калина Антонова в / Мода / Ухания

Жена, която не носи парфюм, няма бъдеще 

Това изказване на Коко Шанел звучи малко крайно, но е истина, че ароматите "имат особена сила, те влияят върху асоциациите на хората; сила, различна и много по-мощна от тази на предметите, които предизвикват реакцията чрез допир, вкус, слух и зрение”, както твърди Едгар Алън По.
А авторът на шедьовъра "Парфюмът" - Патрик Зюскинд, заявява: „Убедителната сила на парфюма е неудържима, тя прониква в нас, както въздухът в дробовете ни, изпълва ни докрай и няма средство, което да я спре.” 

 1. Думата парфюм идва от латински и означава „през дим” (per fumum). Тамянът е бил първият аромат, използван не само за разнасяне на молитвите, ами и за неутрализиране на лоши миризми

2. Имаме способността да различаваме около 10 000 миризми, благодарение на 350 рецептора в носа си. Около 100 милиона клетки, разположени върху 5 кв. см, улавят и обработват информацията за носещите се във въздуха миризми. Въпреки това е по-разумно да се тестват не повече от 3 до 5 парфюма наведнъж, след което носът се нуждае от пауза, за да възприема отново пълноценно.

3. Жените имат по-добър усет за миризми от мъжете.

4. Паметта за миризми е по-добра от визуалната памет и от тази за вкусове.

5. Историята сочи, че парфюми са се употребявали още преди 3500 години. Фрески по стените на  гробницата на фараонката Хатшепсут в Тива изобразят корабна флотилия, изпратена да донесе смирна и други екзотични аромати.

6. В Ранното средновековие арабите са смесвали мускус с хоросан при строителството на храмове, за да ги направят благоуханни.

7. Столицата на световната парфюмерия е малко градче в Прованс, Франция – Grasse.

8. Възходът на парфюмите в Европа започва през XVI в. с Катерина Медичи, която пренася със себе си парфюмираните си кожени ръкавици от Италия във френския двор. Най-доброто място да се намерят такива ръкавици било Grasse.

9. Най-често използваните цветя в парфюмни нотки са роза и жасмин. 

10. Лавандулата е също сред най-често използваните суровини за парфюми. От един тон растения се добива едва 8.1 кг парфюмно масло.

11. Chanel № 5 e титулуван като най-легендарния парфюм на света. От Chanel са пресметнали, че на всеки 30 секунди някъде по света се продава един флакон от парфюма. Революцията, която прави този първи аромат на бранда през 1921 г., е изкуствената му цветноалдехидна композиция.  

Източник: Aromastilnitsa.blogspot.com
Снимка: missis.bg
Сподели
Етикети: Мода / Ухания /
Коментирай
Покажи коментарите