11 Любопитни факти за парфюмите

2019-01-08 10:49:47, публикувано от Камелия Петкова в / Мода / Ухания
 
От зората на цивилизацията хората харесват приятните аромати. Първоизточникът, разбира се, е бил природата – хората си набавяли тези аромати от цветята и други вещества, ухаещи приятно. С времето обаче започват да се произвеждат смесици от тези вещества и да се създават ухания, които не могат да бъдат открити директно в природата. Парфюмите, с които всички сме добре запознати в днешно време, са именно такива смесици. Всички ние им се наслаждаваме ежедневно, но вероятно малко хора са запознати с някои интересни факти, които се крият зад тяхното производство. Ето какво може би ще ви изненада:
 
 1. Обособяването на „дамски парфюми“ и „мъжки парфюми“ е сравнително нова концепция. В миналото жените и мъжете ползвали едни и същи аромати. Тази практика на места, например в арабските страни, продължава и в днешно време.
   
 2. Парфюмите са били много важна част от културата още от древни времена. Не само самите парфюми, а и съдовете, в които са съхранявани, били изключително ценни. Най-старите известни бутилки за парфюми произлизат от древните египтяни. Те използвали съдове от камък и алабастър, които поддържали хладна температура за парфюма и не позволявали ценната течност да изтече. Те били много креативни по отношение на дизайна и ползвали също така глинени съдове, скулптурирани във формата на хора и животни. Много съдове за парфюми били открити в гробниците.
   
 3. Парфюмираните кожени ръкавици, които били популярни през 16-ти век, са били причината парфюмите да се разпространят из Европа. Създателите на ръкавиците ги парфюмирали, за да заличат миризмата на обработената с амоняк кожа.
   
 4. Както във всеки друг аспект от съвременната мода, така и при употребата на парфюми в много институции си има определени правила за използване. Прието е, че парфюмът не трябва да се усеща на разстояние, по-голямо от дължината на протегнатата ръка на човека, който го носи. А има и такива места, на които употребата на парфюм е изцяло забранена.
   
 5. Един и същи парфюм може да ухае по различен начин при двама различни души. Това се дължи на факта, че химията на кожата им е различна.
   
 6. Много хора пръскат парфюм и в косата си. Повечето аромати обаче съдържат алкохол и използването им върху косата може да я направи по-суха. Затова е препоръчително да избягвате приложението им в косата, а да използвате парфюм предимно върху кожата, където уханието ще трае по-дълго.
   
 7. Около една трета от дамите освен дамски парфюми, с удоволствие ползват и мъжки такива.
   
 8. Съвременните технологии могат да възпроизведат почти всеки един аромат.
   
 9. Клетките, отговорни за обонянието, се регенерират на всеки 28 дни. При човека тези клетки варират между 5 и 6 милиона, докато при кучетата броят им е значително по-голям – около 220 милиона.
   
 10. Ароматите биват лесно запомняни от човек и често се свързват с различни моменти. Благодарение на конкретен аромат могат да ни изникнат определени спомени, свързани с него, както и да почувстваме емоциите от съответния момент в миналото. Проучванията показват, че човек може да си спомня даден аромат с 65% точност след една година, докато споменът за картина например е с около 50% яснота след само три месеца. Този любопитен факт се използва дори и като маркетинг трик, например в много хотели, където се употребяват различни аромати, които гостите да свързват с времето на престоя им в тези хотели.
   
 11. Най-скъпият парфюм в света е „Clive Christian No.1, limited edition men perfume“ на британския дизайнер Clive Christian. Този парфюм е официално регистриран от Книгата на Гинес като най-скъп в света за 1 капка. Българската столица се нарежда между малкото градове в света, където ценителите на изключителния лукс могат да поглезят сетивата си с невероятния аромат. Божественото ухание, създадено от известния парфюмер Roja Dove, е в кристална бутилка и съдържа розово масло, перуника, жасмин и италианска канела. Гърлото на бутилката е от чисто 18-каратово злато с 5-каратов брилянтен диамант отгоре. 
 
Сподели
Етикети: Мода / Ухания /
Коментирай
Покажи коментарите