Как да си направите вертикална градина

2015-05-12 11:33:25, публикувано от Румяна Николова в / Дом / Градина

Ако имате свободна стена, която трябва да украсите, или ако не разполагате с много място в двора

 
Всички отвесни структури са подходящи, за да украсят стена на терасата или тясното дворче, и да превърнат външната част на дома ви в китна градина. На тях могат да се поставят всякакви видове растения, независимо дали са цветя или за ядене – например ягоди, чери доматчета и др. Преди да пристъпите към създаването на вертикална градина, трябва да имате предвид няколко фактора:

Трайност. Ако живеете под наем, например, по-добре изберете олекотени материали, които могат да се движат свободно.

Осветеност. Имайте предвид, че когато растенията пораснат, те могат да блокират слънцето за тези, които са по-долу. Затова поставете в долната част на вертикалната структура такива, които растат най-добре на сянка.

Изберете подходящи растения в зависимост от условията, при които ще растат. Например, ако има цветя, които трябва да се подрязват, осигурете си лесен достъп до тях. Най-добре е да изберете растения, които не изискват твърде много работа от ваша страна. Има някои видове, които растат върху почти всякаква повърхност. Ако сложите някой от тях близо до стените, може да повреди боята, гредите и други елементи.


Местоположение и здравина на конструкцията. Вертикалната градина не бива да пречи на преминаването. Височината й също трябва да е съобразена с възможността да се полива. Имайте предвид, че ако вертикалната градина е изложена на по-силна светлина и вятър, може да се наложи да се полива по-често. Важно е също така материалите на конструкцията да са достатъчно здрави, за да издържат тежестта на саксиите.

Идеи за монтиране на вертикални градини:
1. Система от джобове - тези вертикални градини са създадени с порест материал, подобен на филц. Можете да използвате органайзери за обувки.
2. Кофички, вградени в палета - монтирайте едно строително пале на стената. На него можете да окачите саксии с куки във форма на "S" или с тел.
3. Кутии, монтирани върху дървена конструкция - важно е щателно да ги почистите преди употреба. Не бива да съдържат химически остатъци, тъй като те могат да повредят растенията.
4. Дърво от саксии - с малко творчество можете да монтирате на стената конструкция, която да поддържа саксии във фигура, която ви харесва.
5. От непотребни прозорци - обединете два прозореца и монтирайте в тях вашата градина. За да се поддържат растенията, можете да използвате мрежа с големи дупки. Това е отлична възможност, ако вашата градина трябва да се мести.
 
Рая Христова по материали на labioguia.com
Снимки: pinterest.com
Сподели
Етикети: Дом / Градина /
Коментирай
Покажи коментарите