Дамски кубинки – малко история

2019-01-08 13:57:17, публикувано от Камелия Петкова в / Мода / Гардероб
Днешните кубинки, любими на много дами и господа, имат доста интересна история. Те са станали известни с името jungle boots.

Изобретен през 1942 г., дизайнът на кубинките се основава на идеята, че нито една обувка не би могла да задържи водата и все пак да осигури достатъчна вентилация на краката в джунглата или в блатна среда. Противно на всичко, кубинката е проектирана така, че водата и потта да се оттичат, като изсушават краката и  същевременно предотвратяват навлизането на насекоми, кал или пясък. И това ги прави много практични. Мъжките ботуши M-1942 изсъхвали много по-бързо от традиционните ботуши от епохата, като циркулират въздух през отворите. След положителните отзиви от тези ботуши, те са били раздадени на няколко армейски и морски части, включително на американската армия в Нова Гвинея и Филипините, и в Бирма, първата въздушна командна група и работната група на МАРС. Първоначално те са били прикрепени към багажа на пехотинците, който трябва да носят, докато се срещат с влажни условия или кален терен.

Прочутата подметка от джунглата, "Панамската подметка" е разработена през 1944 г. от сержант Реймънд Доби, който използва поредица от наклонени гумени накрайници в подметките, за да изтласка меката кал от подметките, като ги почиства и осигурява много по-добро сцепление в мазната глина или кал.

Лесно е да се види защо тези ботуши са придобили такава култова популярност. Те са невероятно прости и ефективни. Те били също толкова удобни, колкото всяка домашна обувка, която бихте искали. Те служили обикновено и просто.

Постепенно този модел обувки се превръща в любимите кубинки за мъжете и жените. Разбира се, елегантните дамски кубинки не са с всички тези качества на старите военни обувки, но винаги са изработени от качествени материи. Моделите са проектират така, че да могат успешно да се съчетават както с панталон или клин, така и с рокля или пола с различна дължина.
Сподели
Етикети: Мода / Гардероб /
Коментирай
Покажи коментарите