Писани яйца с акрилни бои, моливи, пастели и маркери

Каква е легендата за боядисването им и какви техники може да изпробвате с децатаКогато Мария Магдалена отишла при император Тиберий и му разказала за Възкресението на Исус Христос, императорът гневно заявил, че Възкресението на човек е невъзможно, колкото и промяната на цвета на кокошето яйце. В този миг яйцето, което императорът държал, почервеняло в потвърждение на думите на Мария Магдалена. Така гласи една легенда, а според друга традицията за боядисването на яйца е съществувала много преди възникването на християнството.

Независимо къде са корените на този обичай, факт е, че изписването на яйца е любимо занимание за много семейства, които се сплотяват при подготовката на светлия празник Великден.

Яйцата, украсени в един цвят, обичайно се наричат боядисани, а изрисуваните с орнаменти и сюжети – писани, обяснява alisaburke.blogspot.com.
Класическото изписване е сложен метод, при който се използват освен бои и различни други материали за декорация -  восък, натрошено стъкло, сол, пера, листа, а багрилата се добиват предимно от природата.


Заедно с традиционните техники за боядисване, вече се прилагат и редица прости, но и оригинални методи за изрисуване на яйцето. 
Даже децата са в състояние да разкрасят бялата черупка със своите рисунки. За целта трябва единствено да разполагат с инструментите на млад художник: моливи, флумастери, маркери, червени акварели, водни боички и, разбира се, четки.

Лесен начин за уникално изписване на яйцето е с акварелни бои, които може да се съчетаят с акварелни моливи - пресовани акварели, които се разтварят във вода. Този рисунък е временен, но пък е бърз, забавен и много ефектен.

Плътността на нанесения слой зависи от това колко е разредена боята. Добре е в началото да покриете цялата черупка с общ светъл слой боя, а след това, докато още не е изсъхнала, да добавите по-плътни и наситени петна. С акварелните моливи се рисува като с обикновените цветни, а след това, попивайки изображението с вата или лист хартия, се получаваме характерния размит акварелен рисунък.
В този случай може да се рисува по още влажната повърхност на яйцата. Получава се ефект, все едно моливът се топи. Така меките и леко размити линии отлично подчертават детайлите.


Това пък е пример за великденски яйца, изрисувани с акрилна боя и перманентни маркери.  
Дайте втори живот и на яйцата от Киндер Сюрприз. С маркери и флумастри можете да изработите различни ризници. Любопитното тук е, че децата могат сами да комбинират половинките на яйцата и да създадат ново изписване.

Антоанета Салфидж 
Сподели
Коментирай
Покажи коментарите